Padel en geluidsoverlast: maakt het écht zoveel lawaai?

meer informatie over padel geluidsoverlast

Het plonkende geluid van een padelbal, het gepok van de padelrackets en het gejuich én gevloek van spelers…. Wij van PADEL MATE houden van padel en alles wat er mee te maken heeft. En yep! Daarbij horen ab-so-luut ook de padel-decibellen die je hoort. Sterker nog: padelgeluiden zijn een genot voor het oor! Helaas deelt niet iedere Nederlander deze mening met ons. Zo hoor je steeds vaker in het nieuws dat omwonenden van padelbanen last hebben van het geluidsoverlast. Deze nieuwe ontwikkeling kan het verkrijgen van een omgevingsvergunning moeilijker maken. Daarom hebben wij het in dit blog over alles dat je moet weten over padel en geluidsoverlast. Lees je mee?

Geluidsoverlast padelbanen

Door een uitspraak van de raad van state in 2019 werd in de eerste instantie bepaald dat padelbanen niet meer geluidsoverlast zouden veroorzaken dan tennisbanen.

Toch, is uit onderzoek van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) gebleken dat het geluid van padel circa 10 decibel harder is dan dat van tennis. De NSG heeft er bij dit onderzoek namelijk ook rekening mee gehouden dat één tennisbaan meestal wordt omgezet in twee padelbanen.

Dit betekent dat de aan te houden richtafstand tussen padelbanen en bijvoorbeeld een woonwijk tussen de 150 en 200 meter ligt. Vandaar dat een afstand van 200 meter wordt geadviseerd. Deze afstand is een stuk groter dan de 50 meter afstand die geadviseerd wordt bij tennisbanen.

Akoestisch onderzoek: is padel geluidsoverlast echt zo erg?

Het is niet verplicht om een geluidsonderzoek uit te voeren bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Toch is het in sommige gevallen wel aan te raden, omdat het bij een positieve uitkomst kan helpen met het verkrijgen van deze vergunning. Ook kan het helpen om de haalbaarheid van jouw bouwplannen al in een vroeg stadium in kaart te brengen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hanteert een norm van minimaal 50 meter wanneer het gaat om de minimale afstand die padelbanen van woonwijken af moeten liggen. Het is natuurlijk voor niemand leuk als omwonenden achteraf last blijken te hebben van het geluid van jouw nieuwe padelbaan. Wij adviseren daarom ook om buurtbewoners altijd al in een vroeg stadium te betrekken bij het proces. Hiermee voorkom je dat achteraf bezwaar wordt gemaakt.

Padel binnenbaan: ga voor minder padel geluidsoverlast

Door te kiezen voor een indoor padelbaan zou je er zeker van te zijn dat eventueel geluidsoverlast vermeden wordt. Ook kun je met een padel binnenbaan garanderen dat er ook in de winter spelers op jouw padelbanen staan. Daarnaast heeft een indoor padelbaan ook in de zomer nog verschillende voordelen. Zo kan er ook binnen gespeeld worden wanneer het hard waait, regent of wanneer de zon in je ogen schijnt.

Denken in oplossingen met PADEL MATE!

Padel maakt nou eenmaal wat meer geluid dan bijvoorbeeld tennis, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Wij van PADEL MATE voeren diepgaand onderzoek uit en geven advies, zodat jouw padelbanen aan alle eisen voldoen. Dus ben jij van plan om een padelbaan aan te leggen? Of wil je jouw tennisbaan ombouwen naar padelbanen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht op:
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn