Wat zijn de afmetingen van een padelbaan? De specificaties op een rij

Padelbaan aanleggen

Als eigenaar van een sportclub, vereniging of evenementenlocatie wil je misschien wel een padelbaan aanleggen. Padel is namelijk een sociale sport en toegankelijk voor diverse doelgroepen en is daarom een geweldige aanvulling voor je locatie om bijvoorbeeld meer en nieuw leden te werven! Je vraagt je misschien wel af wat de officiële afmetingen van een padelbaan zijn en welke specificaties er horen bij de verschillende padelbanen van PADEL MATE. Wij zorgen ervoor dat je binnen de kortste keren op je eigen locatie padel kunt aanbieden. Hieronder vind je de afmetingen van een padelbaan.

Wat zijn de afmetingen van een padelbaan?

Wil je een padelbaan bouwen op je locatie? Dan is het goed om erachter te komen welk gebied beschikbaar is voor een padelbaan en of de locatie groot genoeg is om één of meerdere padelbanen te bouwen. Een officiële padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang (het speelveld) en geschikt voor padel dubbelspel. Padelbanen voor enkelspel zijn 6 meter breed en 20 meter lang, maar komen niet heel veel voor in Nederland. De hoogte van de padelkooi is vier meter (achterwand) en aflopend naar drie meter (zijwand). Er mogen geen obstakels, zoals lichtmasten, binnen de kooi en de veiligheidszone staan voor extra veiligheid.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor de afmetingen van een padelbaan?

Voor het bouwen van een padelbaan voor dubbelspel is in totaal ongeveer 231 m2 grond nodig. Meestal zijn deze afmetingen van een padelbaan het minimum, dus het is goed als je nog meer ruimte voor een padelbaan hebt. Extra ruimte rond de padelbaan zorgt voor een betere spelervaring. Wil je een buiten padelbaan? Dan is het goed om na te denken over de zon en de wind, die invloed kunnen hebben op het spel. Bij PADEL MATE helpen we je hier graag bij naast de afmetingen van een padelbaan. 

De afmetingen van onze padelbanen

Bij ons kun je een padelbaan aanleggen of een padelbaan huren, net zolang jij wilt én met de optie om de baan op lange of korte termijn te kopen. Als importeur, distributeur en exploitant van padelbanen zijn we voortdurend bezig met het verbeteren van de details van onze producten én dienstverlening. We installeren de gehele baan, inclusief de kooi rondom het veld en de inrichting, zowel vast als mobiel. Onze padelbanen zijn ontworpen volgens de technische specificaties van de Internationale Padel Federatie. Al onze banen voldoen aan de voorschriften voor sportfaciliteiten. Een padelbaan aanleggen doen we op deskundige wijze, zodat je een geweldige aanvulling hebt voor je vereniging of sportclub! Wij vertellen je dan ook graag meer over de afmetingen van de padelbaan of andere informatie. Ontdek hieronder onze verschillende padelbanen.

Padelbaan MATE COMFORT PRO

Specificaties en afmetingen van de Mate Comfort Pro padelbaan

Een hoge kwaliteit baan die bestand is tegen alle weersomstandigheden en perfect is voor zowel beginners als gevorderden? Dan is de Mate Comfort Pro padelbaan ideaal! Deze klassieker is ontworpen voor (sport)clubs die excellentie zoeken in hun sportfaciliteiten. Daarnaast heeft de baan een zelfdragende structuur, waardoor eenvoudige installatie mogelijk is en toekomstige verplaatsing van locatie. Ook is de baan opgewassen tegen het vochtige Nederlandse klimaat. En de afmetingen van de padelbaan?

Glas 3000x2000x10 Gehard glas 10mm
Glas 2000x2000x10 Gehard glas 10mm
Palen 80x60x3,00 Koolstofstaal S-235JR gegalvaniseerd en warm gelakt om de afwerking te beschermen tegen slechte weersomstandigheden
Lantaarnpalen 4 lantaarnpalen voor 1 ruimte van elk 200 W 22.500 lumen
Gerei Bevestigingsstaal conform 8.8 ZI
Gras Kunstgras in vezel van polypropyleen met een hoogte van 12 mm – Texturized Less Sand-systeem
Network van padell Nylon met treksterkte
Friend’s foot 60x60x4 60x60x4 tussen voetplaat en pilaar van 150 mm hoogte
Gaas 50x50x4,8 mm elektrolytisch verzinkt en gelakt tegen alle weersomstandigheden (AKZO-behandeling voor extreme buitencondities)

Specificaties en afmetingen van de Mate WPT Premium padelbaan

De Mate WPT Premium padelbaan is één van de beste banen! Deze padelbaan is speciaal ontworpen voor de World Padel Tour (2014-2015-2017) en Federation Internationale de Padel (2021 – Bilbao, Spanje) en is voorzien van volledige panoramische zij- en achterwanden van 12mm gehard veiligheidsglas. De baan is uitgerust met frames en heeft een ingelegd hekwerk om blessures te voorkomen. De constructie is 100% veilig. De Mate WPT Premium is onze trots en geeft toeschouwers geweldig zicht op de spelers! De padelbaan kan in iedere mogelijke situatie gemonteerd worden. De onderdelen worden tijdens de installatie eenvoudig zonder laswerk aan elkaar bevestigd. De afmetingen en specificaties van de padelbaan:

Glas 3000x2000x12 Gehard glas 12mm
Glas 2000x2000x12 Gehard glas 12mm
Palen 80x60x4 Koolstofstaal S-235JR verzinkt en gelakt
Lantaarnpalen 4 lantaarnpalen op 48º voor 2 gebieden elk van 400w
Gerei Staal conform 8.8 AISI-316
Gras Kunstgras in vezel van polypropyleen van 12 mm hoog
Network van padel Nylon met treksterkte
Versterking In het onderste deel tussen pilaar en voetplaat 380 mm hoogte
Hoek 80 x 10 Aan de achterwanden om sterkte aan het glas te geven
Deltavliegers achter Aan de achterkant om weerstand te geven
Gaas 50x50x4,8 mm elektrolytisch verzinkt en gelakt

Specificaties en afmetingen van de Mate Mobile (mobiele padelbaan)

Onze Mate Mobile-padelbaan is speciaal ontworpen voor (sport)evenementen, gemeentes, particulieren en locaties met sportfaciliteiten, zoals hotels, scholen, sportscholen en clubs die op zoek zijn naar een tijdelijk padelbaan voor hun leden of campings waar de doorstroming van spelers hoog is. Met deze baan kun je op (iedere) gewenste locatie padellen terwijl je in afwachting bent van bijvoorbeeld vergunningen. Laat de leden van jouw club of vereniging niet zonder padel als je een uitstekende mobiele padelbaan bij ons kunt huren. Maar wat zijn de specificaties en afmetingen van deze padelbaan?

Lengte 20m (spel binnenmaat) 20,40m (buitenveldmaat)
Breedte 10m (binnenmaat spel) 10,40m (buitenmaat veld)
  • De staalconstructie heeft een klassieke en sterke vorm
  • De staalconstructie is gemaakt van koolstof-mangaanstaal en is 2 tot 3 mm dik
  • De Mate Mobile heeft een hoge weerstand tegen atmosferische corrosie 
  • De Mate Mobile voldoet aan de ENE-EN 10155-normen
  • Door het gebruik van hoogwaardig en gegalvaniseerd staal heeft de Mate Mobile een extra lange levensduur.
  • Bij het vormgeven van de onderdelen is gebruik gemaakt van een lasersnijder voor een maximale precisie en afwerking.
  • Roestvorming maakt in de toekomst geen kans, omdat de Mate Mobil is afgewerkt door een robot lasapparaat.
  • Schroefsysteem is bij de ontwikkeling geïntegreerd in de structuur. Dit maakt de Mate Mobile extra veilig.

*Optioneel: De Mate Mobile kan geleverd worden met deuren of officiële uitgangen voor buiten.

Afmetingen van de padelbaan: de plafondhoogte

Een belangrijke overweging bij het bouwen van een padelbaan is de plafondhoogte, vooral bij binnenlocaties. Om een optimale spelervaring te garanderen, wordt aanbevolen dat het plafond minimaal 7 tot 8 meter hoog is. Een voldoende hoge plafondhoogte voorkomt dat spelers belemmerd worden tijdens het spelen. Voor buitenpadelbanen is de plafondhoogte geen vereiste.

Afmetingen van de padelbaan: het net

Het net is een centraal element op een padelbaan. Het heeft een lengte van 10 meter en hangt op een hoogte van ongeveer 88 centimeter in het midden, met de uiteinden op 92 centimeter. Dit hoogteverschil is te wijten aan het zwaartepunt van het net. Daarnaast zijn er servicelijnen aan beide zijden van het net, 6,95 meter van het net verwijderd. Vanuit het midden van het net wordt ook een lijn getrokken naar de servicelijn om het grote servicevak in twee delen te verdelen. Alle lijnen op de padelbaan hebben een breedte van 5 centimeter.

Afmetingen van de padelbaan: de belijning

Bij padel is symmetrie van de velden van groot belang. De belijning op een padelbaan moet daarom 5 centimeter breed zijn. De servicelijnen bevinden zich aan beide zijden van het net, parallel aan het net, op een afstand van 6,95 meter. De centrale servicelijn verdeelt de servicelijnen verticaal in tweeën en steekt 20 centimeter verder uit.

Specificaties van de ondergrond

De ondergrond van een padelbaan moet geschikt zijn voor een goede balstuit en mag geen waterophoping veroorzaken. Materialen zoals waterdoorlatend cement of kunstgras zijn geschikt voor de ondergrond. Bij PADEL MATE werken we graag met hoogwaardig kunstgras dat voldoet aan de EU-voorwaarde: UNE 41958 IN. Bovendien mogen de hoogteverschillen van het oppervlak niet meer dan 3 millimeter bedragen om een gelijkmatig speelveld te garanderen. Ontdek hier waar je nog meer op moet letten bij een de ondergrond van een padelbaan!

Afmetingen padelbaan: de veiligheidszone en de verlichting

Voor een veilige speelomgeving moeten padelbanen aan bepaalde eisen voldoen. Elke zijde van de baan moet twee ingangen hebben, en er mogen geen obstakels zijn in een veiligheidszone van minimaal 2 meter breed, 4 meter lang en 4 meter hoog. Verlichting speelt ook een belangrijke rol, waarbij het aan de verlichtingseisen voor sportfaciliteiten moet voldoen. De lichtpalen moeten buiten het padelveld worden geplaatst om schaduwen op het speeloppervlak te voorkomen.

Veiligheid op de padelbaan

Zoals hierboven al besproken: veiligheid is een belangrijk aspect bij het beoefenen van padel, evenals het spelen op een baan met de juiste afmetingen. Hoewel padel over het algemeen als een veilige sport wordt beschouwd, zijn er enkele richtlijnen die spelers moeten volgen om blessures te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze op een correct formaat padelbaan spelen.

Geschikte schoenen: Het dragen van goede sportschoenen met een goede grip is essentieel om uitglijden en vallen op de padelbaan te voorkomen. Kies schoenen die speciaal zijn ontworpen voor padel of andere indoor sportschoenen met een niet-afgevende zool.

Padelrackets: Zorg ervoor dat je speelt met een padelracket dat geschikt is voor jouw niveau en speelstijl. Het racket moet goed worden vastgehouden om letsel aan de polsen of handen te voorkomen, ongeacht de afmetingen van de padelbaan waarop je speelt.

Communicatie: Communiceer met je partner tijdens het spel om botsingen te voorkomen, ongeacht of je speelt op een standaardformaat padelbaan of een aangepaste afmeting. Maak duidelijke afspraken over wie de bal speelt om verwarring en ongelukken te vermijden.

Respecteer de veiligheidszone: Houd voldoende afstand tot de muren en het glas rondom de padelbaan, ongeacht de afmetingen ervan. Dit voorkomt dat spelers gewond raken door onverwachte terugstuitende ballen, ongeacht of je speelt op een standaardformaat of een aangepaste afmeting.

Valbrekende ondergrond: Padel wordt meestal gespeeld op kunstgras met een valbrekende ondergrond, ongeacht de afmetingen van de padelbaan. Deze ondergrond helpt blessures te verminderen bij vallen, maar het is nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn en valpartijen te voorkomen, ongeacht de grootte van de baan.

Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens het spelen om uitdroging te voorkomen, ongeacht de afmetingen van de padelbaan. Padel kan intensief zijn, vooral tijdens warme dagen, dus hydratatie is essentieel, ongeacht de grootte van de baan.

Maak jouw ideale padelbaan werkelijkheid

Bij PADEL MATE begrijpen we de technische vereisten en specificaties voor het bouwen van een padelbaan. We kunnen jou helpen bij het ontwerpen, plannen en bouwen van een padelbaan die voldoet aan jouw wensen en de geldende regelgeving. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jouw ideale padelbaan werkelijkheid maken. Ons team van experts staat klaar om jou te begeleiden en jouw vragen te beantwoorden, zodat je een padelbaan krijgt die perfect past bij jouw locatie en doelstellingen.

PADEL MATE als exploitatiespecialist

Bij PADEL MATE doen we meer dan alleen het leveren van technisch perfecte en kwalitatief hoogstaande padelbanen. We zijn echte experts in exploitatie. In 2024, waar duurzaamheid en efficiëntie sleutelwoorden zijn, snappen we dat het niet alleen draait om het neerzetten van een padelbaan met de juiste afmetingen. Het is minstens zo belangrijk om deze optimaal te benutten. Daarom staan we klaar met uitgebreide ondersteuning en praktisch advies om alles uit jouw padelbaan te halen. Of je nu benieuwd bent naar de ideale afmetingen voor maximale capaciteit, innovatieve boekingssystemen wilt inzetten, of tips zoekt over duurzame materialen en energiezuinige verlichting – wij hebben de knowhow. Met onze hulp maak je van jouw padelbaan niet alleen een sportieve toevoeging aan je club of locatie, maar ook een winstgevende investering die voldoet aan de moderne standaarden van 2024.

Meer informatie over de afmetingen van de padelbaan?

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden rondom een padelbaan op maat laten bouwen. Wil je meer informatie over de afmetingen van een specifieke padelbaan? Neem gerust contact met ons op voor vragen over onze padelbanen, de afmetingen van de padelbaan of onze werkwijze Wij helpen aje graag verder!

Deel dit bericht op:
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn