Een padelbaan op een tennisbaan: hoeveel banen passen er op?

Hoeveel padelbanen op een tennisbaan

Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd zo’n 20 miljoen spelers. Naast voetbal is het de grootste sport in Spanje. En ook in Nederland wordt het spelletje steeds populairder. Grote kans dus dat jij er ook in geïnteresseerd bent. Een padelbaan op een tennisbaan is een slimme manier om als sportvereniging ook de padelspelers tegemoet te komen. Hoeveel padelbanen op een tennisbaan mogelijk zijn, is de vraag waarop je in deze blog antwoord krijgt.

Wat is padel?

De kans dat je weet hoe je tennis speelt, is groot. Padel daarentegen werkt net even anders, hoewel het veel weg heeft van tennis, maar dan met gebruik van muren. En geen zorgen: voor padel hoef je geen pro te zijn om lekker te kunnen sporten. Op een rechthoekig veld met vier personen speel je deze mix van tennis en squash. De randen van een padelbaan zijn tien meter breed en twintig meter lang, maar misschien nog wel belangrijker: een padelbaan is omheind met glazen wanden. Bij een padelbaan op een tennisbaan is het de bedoeling dat je deze wand meeneemt in je spel. De bal moet echter wel eerst hebben gestuiterd in het vak van de tegenstander. De puntentelling van padel is gelijk aan de puntentelling van tennis (15, 30, 40, deuce, advantage en game). Meestal speel je met een ‘best of 3 sets’.

Wat is het verschil tussen tennis en padel?

Als je denkt dat padel en tennis hetzelfde is, dan heb je het mis. Hoewel bij padel de bal net als bij tennis sléchts één keer een oppervlakte mag raken én de puntentelling hetzelfde is, is er wel degelijk een verschil met tennis. Bij padel speel je namelijk twee tegen twee, in plaats van tegen één persoon. Ook zijn er in de baan bij padel vier glazen wanden die je kan verwerken in je spelelement. Door deze glazen wanden kan je ervoor zorgen dat je een lastige bal alsnog pakt. Hierbij is je tactiek ontzettend belangrijk. Uithoudingsvermogen is van minder belang dan bij tennis omdat je bij padel veel explosiever moet reageren. Ook gebruik je bij padel een ander racket dan bij tennis. Het padelracket is ook kleine dan een tennisracket en is in plaats van snaren gemaakt van fiberglas of carbon.

Hoeveel padelbanen op een tennisbaan?

Zoals gezegd is de padelsport enorm in populariteit toegenomen de afgelopen jaren, vooral ook omdat het een makkelijk toegankelijke sport is. Over het algemeen blijkt de sport voor ouderen en jonge kinderen makkelijker te beoefenen dan met tennis. Zo zijn in Spanje vele tennisbanen zelfs van een sluiting gered, doordat er padelbanen voor in de plaats werden aangelegd. Ook in Nederland doet de sport het goed en werd de eerste padelbaan op een tennisbaan aangelegd bij het Philipsstadion. Een padelbaan op een tennisbaan past er namelijk maar liefst dubbel zo vaak op als bij een gewone tennisbaan, wat een verdubbeling van de inkomsten uit baanhuur oplevert. Mede hierdoor zijn er in vrijwel alle grote steden in Nederland padelpanen te vinden waarbij verschillende toernooien en competities worden georganiseerd. Nederland heeft zelfs haar eigen ranglijst én nationaal mannen- en vrouwenteam, dus je kunt je voorstellen dat de vraag naar een padelbaan op een tennisbaan erg groot is.

Wat kost een padelbaan?

Een padelbaan bouwen is zoals gezegd een slimme investering voor een sportvereniging. Bij een padelbaan bouwen moet je denken aan een investering tussen de €40.000,- en €60.000,-. Het hangt er daarbij vanaf welk model je kiest en ook is de configuratie en de bestelhoeveelheid van belang. Daarnaast is zijn de exacte kosten van een padelbaan bouwen ook afhankelijk van de fundering, de kooi, het glas, de fundering en de verlichting rondom de padelbaan. Een padelbaan bouwen kan je daarnaast ook niet doen zonder de kenmerkende glazen wanden. Elke ruit kan meer dan 100 kilo wegen en ze moeten ook gemaakt zijn van veiligheidsglas. In Nederland is het advies om een glaswand van 12 millimeter te hanteren. Hoe dikker het glas, hoe hoger de prijs. Een padelbaan is daarnaast ook omgeven met staal hekwerk dat wordt blootgesteld aan de bal en soms aan spelers die ertegenaan lopen. Daarom is het belangrijk om hier een duurzame versie in te zetten, wat uiteraard wel de nodige kosten met zich meebrengt. Uiteindelijk weegt deze prijs het wel op tegen eventuele ongelukken met spelers tegen het glas aan, wat op deze manier voorkomen kan worden.

Laat je tennisclub beheren door PADEL MATE!

Overweeg je om je tennisclub een nieuwe impuls te geven? Zoek niet verder. Wij specialiseren ons niet alleen in de bouw van padelbanen, maar ook in het volledig beheren en exploiteren van tennis- en padelclubs.

We begrijpen de uitdagingen van het runnen van een sportvereniging, vooral in een tijd waarin veel clubs moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Ons ervaren team kan je club omvormen tot een bruisend sportcentrum, winstgevend en aantrekkelijk voor zowel huidige leden als potentiële nieuwe leden.

Met onze expertise in marketing, beheer en exploitatie zorgen we ervoor dat je club weer floreert. Of je club nu worstelt met ledenbehoud, financiën of gewoon op zoek is naar een frisse start, PADEL MATE kan helpen.

Laat ons van jouw tennisclub een topclub maken, met padel als dé sport van de toekomst!

Deel dit bericht op:
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn