Spelregels padel: ben jij er al bekend mee?

Spelregels padel, padelracket rust op padel speelveld

Padel wordt steeds populairder en is vandaag de dag zelfs de snelst groeiende sport ter wereld, en terecht! Vier rackets, één bal en een padel locatie, meer heb je voor deze sport niet nodig. Alhoewel je natuurlijk wel moet weten wat de spelregels van padel zijn. Wie mag er beginnen, hoe werkt het serveren en hoe verloopt de puntentelling? Ben jij al bekend met alle spelregels van padel? Lees snel verder, in dit blog vertellen wij jou namelijk alles over de spelregels van padel!

Wat zijn de spelregels padel voor deelnemers? 

Padel is zo enorm populair geworden omdat je goed samen moet werken met je teamgenoot. Wederzijds begrip en elkaar aanvoelen is bij deze sport nu eenmaal cruciaal. Maar hoeveel spelers heb je nou eigenlijk nodig voor een wedstrijdje padel? Volgens de officiële spelregels van padel zijn er 4 spelers nodig. 

Spelregels padel: de puntentelling

Padel lijkt erg veel op tennis, zowel indoor als outdoor. De puntentelling bij padel verloopt ook hetzelfde als bij tennis. Als we kijken naar de spelregels van padel wordt er dus veelal gesproken van Game, Set, en Match. We zullen je hieronder uitleggen wat deze termen inhouden. 

Game

Door 4 opeenvolgende punten te winnen, win je een spel; ook wel game. Dit treedt op als steeds hetzelfde team punten aan het maken is. Net als bij tennis gaat het bij de spelregels van padel dus ook zo:

 • Het eerste punt is 15
 • Het tweede punt is 30
 • Het derde punt is 40
 • Het vierde punt vormt dan dus de game. 

Zodra dit gebeurt krijgt het team die het punt maakte een punt. Nadat een game is gewonnen, mag het andere team serveren. 

Set

Met het winnen van 6 games win je een set. Wat betreft de spelregels van padel: ben jij het team dat als eerst 2 sets gewonnen heeft? Dan winnen jullie de wedstrijd. Dit is de zogeheten “best of three”. Je wint dus pas met 2 hele punten verschil. Dus bij een stand van 3-3, zal het team de set pas winnen als de stand op 3-5 komt. 

Match

Het team dat als eerste twee punten weet te scoren, zoals hierboven is uitgelegd, is volgens de spelregels van padel de winnaar van de match. 

Spelregels padel: wie mag er serveren? 

De spelregels van padel starten eigenlijk bij het diagonaal serveren van de bal. Om juist te kunnen serveren dien je achter de lijn te staan en de bal met minimaal één stuit in het vak van de tegenstander te slaan. De serveerder moet hierbij wel rekening houden dat de bal alleen onderhands opgeslagen mag worden en dus niet hoger dan heuphoogte. 

Aan het begin van iedere wedstrijd wordt er volgens de spelregels van padel met een muntstuk getost. Het team dat de toss goed heeft geraden mag kiezen uit serveren/ontvangen of ze mogen een kant kiezen. Maar wie mag er dan eerst serveren volgens de spelregels van padel? Dat hangt af van de positie van de spelers in het veld. De eerste keer wordt de bal vanaf de rechterkant geserveerd. Na deze beurt wordt het afgewisseld tussen links en rechts.  

Spelregels padel: het spelverloop

Vervolgens is het de bedoeling dat de bal op het veld van de tegenstander belandt en dat deze tegenstander het niet voor elkaar krijgt om de bal terug te slaan. Een andere mogelijkheid om een punt te winnen volgens de spelregels van padel is de bal twee keer te laten stuiteren in het vak van de tegenstander. De bal mag gespeeld worden vóór of na de stuit en eventueel na contact met het glas. De bal mag het glas natuurlijk niet raken voordat de bal de grond heeft geraakt. Volgens de regels van padel heeft jouw team heeft puntenverlies zodra:

 • De bal twee keer een stuit maakt aan jouw eigen kant;
 • De bal in aanraking komt met jezelf of je teamgenoot;
 • Als er twee opslagfouten na elkaar plaatsvinden;
 • De bal voordat ‘ie de grond raakt aan de overzijde het glas raakt;
 • Als je de bal twee keer achter elkaar raakt;
 • De bal eerst het glas raakt voordat ‘ie over het net gaat.

Spelregels padel: de tijden

Over het algemeen heeft een padel wedstrijd geen vastgestelde duur, het kan namelijk door de hierboven besproken puntentelling flink uitlopen. Er gelden echter wel een paar regels voor de tijden van padel. 

 • Zodra een team te laat verschijnt mag de scheidsrechter bepalen of de padel wedstrijd als verloren kan worden beschouwd voor dat betreffende team;
 • Indien er meer dan één padel wedstrijd gespeeld wordt is er een verplichte stop van 5 minuten na elke wedstrijd. 

Aan de slag! 

Nu je weet hebt van de spelregels van padel is het hoog tijd om aan de slag te gaan. Je leert padel immers het beste door het te spelen. Laat daarom een padelbaan aanleggen door PADEL MATE! Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden! Wij willen je uiteraard graag helpen en adviseren. Word jij onze nieuwe PADEL MATE?!

Deel dit bericht op:
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn