Alles wat je moet weten over een padelbaan bouwen

Padelbaan bouwen.

Nu de padelsport steeds populairder wordt, is een padelbaan bouwen voor een sportvereniging een logische stap om meer leden te werven. De padelsport is absoluut zinvol om in te investeren en daarom vertellen we je vandaag alles over een padelbaan bouwen.

Wat is de padelsport?

De padelsport is booming business anno 2022. De sport komt oorspronkelijk uit Spanje overwaaien, waar ze zagen hoe een tennisspelletje versimpeld kan worden door gebruik te maken van glazen wanden. Padel spelen is namelijk in feite niets anders dan tennis, maar dan met gebruik van een glazen wand. Ook heb je als padelspeler net als bij tennis tijdens je slag slechts de mogelijkheid om één keer een oppervlakte te raken, of dat nu de grond is of de glazen wand. Er bestaan padelbanen voor zowel enkelspel als dubbelspel, met in het midden van beiden kanten een opening waar je het veld kunt betreden. We vertellen je alles over de kosten van beiden.

Wat kost een padelbaan?

Het voordeel van padel ten opzichte van tennis is dat het een stukje makkelijker is, waardoor het de sport toegankelijk maakt voor jonge kinderen en ouderen. Maar ook in andere leeftijdsgroepen wordt het spel fanatiek gespeeld. Een padelbaan bouwen is dus een slimme investering voor een sportvereniging. Bij een padelbaan bouwen moet je denken aan een investering tussen de €40.000,- en €60.000,-. Het hangt er daarbij vanaf welk model je kiest en ook is de configuratie en de bestelhoeveelheid van belang. Daarnaast is zijn de exacte kosten van een padelbaan bouwen ook afhankelijk van de fundering, de kooi, het glas, de fundering en de verlichting rondom de padelbaan.

Wat zijn de afmetingen van een padelbaan?

Als je geïnteresseerd bent in een padelbaan bouwen, dan heb je ongetwijfeld ook behoefte aan informatie over de afmetingen. In eerste instantie moet je voldoende grond hebben om een padelbaan bouwen mogelijk te maken. De zon en wind hebben invloed op het spel, dus de locatie en positionering zijn van belang bij het padelveld. Bij een enkelspel moet de baan minimaal 20 meter lang zijn en 6 meter breed. Bij een dubbelspel gaat het om 20 meter en 10 meter breedte. Ga je voor een dubbelspel, dan heb je een padelbaan nodig van in totaal 231 m2 grond, verdeeld over 11×21 meter plus een halve meter extra aan beiden kanten. Gaat het om een padelbaan voor enkelspel, dan heb je 21×7 meter plus een halve meter extra aan beiden kanten nodig. Over het algemeen komt een dubbelspel padelbaan vaker voor, omdat je padel meestal met vier spelers speelt. Tot slot moet het net in het midden van de padelbaan hangen met een lengte van 10 meter en 88 centimeter boven de grond. De servicelijnen staan 6,95 meter van het net. Bij een indoor padelbaan hangt het ervan af hoe hoog het plafond is, maar minimaal 7 meter is wel gewenst.

Glazen wanden en hekwerk

Een padelbaan bouwen kan je niet doen zonder de kenmerkende glazen wanden. Elke ruit kan meer dan 100 kilo wegen en ze moeten ook gemaakt zijn van veiligheidsglas. In Nederland is het advies om een glaswand van 12 millimeter te hanteren. Hoe dikker het glas, hoe hoger de prijs. Een padelbaan is daarnaast ook omgeven met staal hekwerk dat wordt blootgesteld aan de bal en soms aan spelers die ertegenaan lopen. Daarom is het belangrijk om hier een duurzame versie in te zetten.

Welk type ondergrond heb je nodig voor een padelbaan?

Ga je een padelbaan bouwen, dan moet de ondergrond altijd zo vlak mogelijk zijn. Als je dit niet doet, dan gaat deze wellicht verzakken. Daarbij is een 10 cm dik betonnen oppervlak zonder kuilen of verhogingen gewenst. Komt de padelbaan buiten te staan, dan kun je sneldrogend asfalt gebruiken. Investeer altijd in een goede fundering, want op deze manier bespaar je in de onderhoudskosten.

Welke toplaag is nodig wanneer je een padelbaan gaat bouwen?

De bovenste laag van een padelbaan kan bestaan uit kunstgras, wat speciaal ontworpen is om zo goed mogelijk mee te gaan als het veelvuldig gebruikt wordt. Dat kunstgras moet tussen de 12 en 14 millimeter hoog zijn. Welk soort kunstgras je moet kiezen, is afhankelijk van hoe vaak de padelbaan gebruikt wordt en hoeveel je aan onderhoud kwijt wil zijn. Vervolgens komt er ook nog een zandlaag op de padelbaan, om snelle bewegingen voor de sporters mogelijk te maken. Hier heb je ongeveer 8-12 kg zand per vierkante meter voor nodig.

Welke verlichting heb je nodig voor een padelbaan?

Een padelbaan bouwen eindigt met de juiste verlichting. Dit hangt van de ruimte in het gebouw af en of de padelbaan binnen of buiten aangelegd is. Sowieso is het belangrijk dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld en dat de spelers niet verblind worden. Het advies is om een verlichtingssterkte van 500 lux te hanteren.

Padelbaan laten bouwen door PADEL MATE

Wil jij ook zeer korte termijn een padelbaan laten bouwen om de padelsport op jouw vereniging of sportclub aan te bieden? Dat kan bij PADEL MATE.  Bij PADEL MATE heb je de mogelijkheid om een padelbaan te huren net zolang jij dat wilt en met de optie om de baan op lange of korte termijn te kopen. Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Deel dit bericht op:
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn